Ben jij net zo verbaasd als ik, na het lezen van dit blog!
Ben jij net zo verbaasd als ik, na het lezen van dit blog! Stel je voor, je voelt je vaak niet veilig, angstig en dat heeft allemaal gevolgen voor het leven dat je leidt. Lees dan het blog en er volgen er meer over dit onderwerp, zodat je begrijpt waarom je altijd je zo onveilig en angstig voelt. Hoe dit is ontstaan en hoe je aan de slag kunt om jezelf een veilig gevoel te gaan geven.De mens heeft 3 breinen, deze zijn in de loop van de evolutie ontstaan. We maken als mens nog steeds van alle 3 de breinen gebruik. Worden onze breinen niet op de juiste manier gestimuleerd, dan heeft dat grote gevolgen voor onze persoonlijke ontwikkeling, ons welzijn en ons staande te houden in de maatschappij.
Het eerste brein waar de mens miljoenen jaren mee rondliep noemen we het reptielenbrein, dat is eigenlijk alleen maar de hersenstam, die al zo'n 500 miljoen jaar geleden is ontstaan. Het heeft een beperkt maar krachtig leervermogen. Dit brein regelt de conditionering. Dat houdt in de dingen die we eigenlijk als vanzelf doen, als eten, drinken en seksualiteit. In het reptielenbrein zit onze veiligheid verborgen. Als we opgroeien in een omgeving die geen veiligheid biedt, ons onvoldoende liefde geeft, dan is ons reptielenbrein verkeerd geconditioneerd, met gevolgen als angstig zijn, onveilig voelen, burn out oplopen, getraumatiseerd zijn.
Dit reptielenbrein is nauwelijks toegankelijk voor de hogere hersenen, ons andere breinen, waar het bewustzijn zit en de vrije wil. Door een onveilig gevoel gaan we op zoek naar iets dat ons veiligheid kan bieden, als bijvoorbeeld roken, verdovende middelen. Dat haalt ons weg uit een onveilig en angstig, zenuwachtig gevoel. Omdat we maar slecht bij dit brein kunnen, is het dus ook heel moeilijk om van een verslaving af te komen, want het bewustzijn kan er bijna niet bij.
Bovenop het reptielenbrein, is in de loop van de jaren, door de evolutie het zoogdierenbrein gekomen. Dat moet je zien als een laagje over het reptielenbrein heen. Stel je voor, je hebt een huisdier, die heeft een zoogdierenbrein en als jij communiceert met je huisdier, dan ben je in gesprek met het zoogdierenbrein.
De mens bezit dit brein ook. We noemen dit ook wel het gevoelsbrein. In dit brein zitten onze motivaties, emoties en sociaal gedrag. Dit brein zorgt dus voor verbindingen met anderen, zorgt voor sociale contacten en ook of je als mens succesvol bent of niet. Wordt dit brein onvoldoende aandacht gegeven en ontwikkelt het zich niet op de juiste manier, dan geeft dat samen met onvoldoende ontwikkeling van het reptielenbrein, kortsluiting, dat is een heel logisch gevolg.
Dan is er nog een brein, het derde brein, waar alleen de mens over beschikt, het mensenbrein noemen we dat, ook wel het neocortex genoemd. Dit is ons intellect. Deze breinen te ontwikkelen zijn miljoenen jaren overheen gegaan en zijn geleidelijk aan verschenen. De meeste aandacht tijdens onze ontwikkeling de eerste jaren van ons leven wordt gegeven aan dit derde brein. Het ontwikkelen van ons intellect.
Hoe ontstaat zo'n brein? De sterkste wint en de mens is door de tijd heen de winnaar geworden over het dierenrijk, de reptiel en zoogdier- achtigen en ontwikkelde er dus een extra brein bij. Dit brein maakt het intelligente denken mogelijk, die de mens kan omzetten in taal. Ook wel het talige brein genoemd
Dit derde brein is op een gegeven moment ontstaan, omdat de mens het sterkste dier was wat op een gegeven moment rondliep. Al was de mens sterker, en kreeg er een extra brein bij, het reptielenbrein en het zoogdierenbrein, ook wel ons gevoelsbrein genaamd, zijn vele malen krachtiger.
Dit wetende, moet er nu voor jou een wereld opengaan. Want alle 3 de breinen heeft de mens nodig. Als je op de wereld komt, weet je van niets, het enige wat je nodig hebt, is een veilige haven, eten en drinken en liefde. Als je je als klein hummeltje geliefd voelt, dan voel je je veilig. Je omgeving moet daar voor zorgen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Kijk de cijfers er maar op na, en lees de krant, daarin staat dat er geld gepompt moet worden in de jeugdzorg. Allemaal kinderen die tussen het wal en het schip vallen. Zich niet veilig voelen de eerste jaren van hun leven, met cruciale gevolgen, dat zie jij nu ok. En dan heb ik het nog niet over het zoogdierenbrein, dat onze emoties regelt, ons sociaal gedrag.
Op een gegeven moment moeten de 3 breinen met elkaar communiceren en elkaar in bedwang houden. Onze persoonlijke ontwikkeling ligt hier aan ten grondslag.
Om als mens goed te kunnen functioneren, hebben we alle 3 de breinen nodig. Het reptielenbrein om ons veilig te voelen. Het zoogdierenbrein om emoties te herkennen, sociaal gedrag te vormen en je motivaties van het leven te vinden. Hier hoort de nadruk op te liggen tijdens de eerste 20 jaar van ons leven. Dan wordt een stabiele basis gelegd voor een fijn leven, waarin je je veilig hebt leren voelen, krachtig. Waarin je geleerd hebt je sociaal op te stellen, en je emoties hebt leren herkennen.
Helaas ligt in onze kindertijd en pubertijd hier te weinig nadruk, die ligt meer op het derde brein, het ontwikkelen van ons intellect. Eigenlijk zouden we eerst de twee andere breinen moeten ontwikkelen en pas veel later het derde brein, want als het eerste en derde brein onvoldoende is ontwikkeld, kunnen we niet nog een keuze maken wat we met ons leven zouden willen gaan doen. Vandaar dat zoveel kinderen in de knoei raken, en op een gegeven moment vakken moeten kiezen voor het uitoefenen van een beroep en niet klaar zijn voor deze hele belangrijke keuze.
Wordt vervolgd....
Medium Claire
Datum: 10-05-'19
Terug naar overzicht