HSP en verantwoordelijkheidsgevoel
HSP betekent hoog sensitief persoon. Dit zijn veelal oude Zielen, die intuïtief zeer sterk zijn. Ze pikken continu prikkels op, en het kost veel tijd om ze te verwerken.HSP en verantwoordelijkheidsgevoel
Dit is iets waar elke HSP’er last van heeft. Vaak begint het al in hun jeugd, zij voelen zich continu verantwoordelijk voor hun omgeving, hun ouders, broers, zussen, vriendjes, familie enz.
Hoe ontstaat het?
Het ontstaat omdat de HSP’er alles haarfijn aanvoelt. De HSP’er “leest” de energieën die mensen uit hun omgeving uitstralen. Ze hoeven er geen moeite voor te doen, want dit gaat vanzelf.
Als gevolg hiervan voelen zij álles waar die persoon doorheen gaat. Is iemand verdrietig, dan voelen zij dat, en krijgen ze de behoefte die persoon op te vrolijken, en energie te geven, zodat zij zich weer goed voelen.
Omdat HSP’ers sterk empathisch zijn, zullen zij zich in allerlei bochten wringen om het hun omgeving naar de zin te maken. Ze zijn daarom ook erg geliefd, maar er zijn weinig mensen die hun ware identiteit kennen. Die houden ze meestal verborgen. Er is geen ruimte voor. Ze zijn zó druk met anderen, dat zij zichzelf vergeten, en zichzelf continu wegcijferen.
Omdat zij alles aanvoelen, voelen zij zich verantwoordelijk. Ze denken dat ze de persoon moeten helpen; hun problemen oplossen. Natuurlijk is de ander daar in de meeste gevallen zeer blij mee. Maar dankbaarheid krijgen de HSP’ers zelden. Zeker niet in het begin van hun leven, als ze nog niet geleerd hebben aan zichzelf te werken; eigenwaarde opbouwen, en voor zichzelf te kiezen, en gelijkwaardigheid in relaties op te eisen.
Het is voor een HSP’er die samenwoont met een partner en een gezin onmogelijk om gelukkig te zijn, als hun familie ongelukkig is. Daarom cijferen zij zich continu weg. Want zij hebben ook last van deze energie, wat een lage trilling uitzendt, en daar worden zij helemaal onrustig van! Ze kunnen daarom niet goed tegen ruzies. En kunnen ziek worden van negatieve energie om zich heen, zowel thuis, als op de werkplek.
Nadeel
Het grootste nadeel is natuurlijk dat de HSP’er hier vroeg of laat altijd aan onderdoor gaat, de meesten hebben zichzelf dit gedrag al aangeleerd van kinds af aan.
Daarom krijgen veel HSP’ers te maken met een burn-out of depressie. Ze weten niet eens meer hoe hun eigen energie aan hoort te voelen, ze moeten zich daarom ook vaak helemaal afzonderen, al is het maar enkele uren per dag. Om terug te komen in hun eigen energie, en zichzelf weer beter te leren kennen.
Het is voor HSP’ers van groot belang zich goed te aarden, en af te schermen. Ze moeten ook veel in beweging komen, zodat ze alle geabsorbeerde prikkels, kunnen gronden. Denk hierbij aan sporten, in de tuin werken, dansen, yoga, enz.
Er zijn ook HSP’ers die liever creatief bezig zijn. Of die genieten van een heerlijke massage, om op die manier terug in hun lichaam te komen. En in ‘hun eigen wereld’ te zitten, waarin zij volledig zichzelf kunnen zijn.
Wat te doen
De HSP’er dient zich te realiseren dat zij niet de hele wereld op hun schouders kunnen meedragen, hoe graag ze dit ook willen doen. Zij moeten in gaan zien dat elk mens verantwoordelijk is voor zijn eigen leven. Bovendien hebben de partner (en/of kinderen) ook niks aan ze, als ze volledig opgebrand zijn.
Wat ze vaak niet beseffen is ze dat ze mensen afhankelijk houden van hen. En ze belangrijke lessen ontnemen, door elke keer al hun problemen op te lossen. Een mens kan alleen groeien, door pijn, verdriet, vallen en opstaan. Ze mogen ondersteunen, maar het niet langer overnemen. Iedereen mag zijn eigen karma dragen, zogezegd.
Als de HSP’er inziet dat zij niemand helpen door alle stenen voor hun voeten weg te rollen, worden zij vaak wel wakker. En kunnen ze niet anders meer dan hun eigen pad vervolgen. Hoe moeilijk dit ook is voor ze. Ze zullen altijd behulpzaam blijven, maar ze beseffen elke dag meer, dat het niet hún taak is. Eindelijk mogen ze loslaten, en het zal bevrijdend aanvoelen. Hun omgeving leert meer hen, omdat ze nu eigenwaarde uitstralen, en dat is de beste spiegel, om mensen te helpen op een gelijkwaardig niveau.
© Arlette
© Deze tekst mag niet overgenomen worden zonder toestemming van Eddie.eu
Datum: 01-11-'17
Terug naar overzicht