Je schaduw in relaties deel 2
In het eerste deel kon je kennismaken met drie manieren waarop we onze schaduw naar buiten brengen.In dit deel worden een aantal herkenningspunten belicht waarbij je dit bij jezelf kan herkennen.
De eerste tekenen van negatieve projectie en overdracht zijn vaak heel sterk en je kunt deze als volgt herkennen:
- Je voelt je emotioneel geladen, geprikkeld en overwegend defensief.
- Je voelt de behoefte om te schreeuwen, anderen de schuld te geven en aan te vallen.
- Je voelt je behoorlijk zelfingenomen, of je trekt je juist helemaal terug.
- Je innerlijke commentaar is hardnekkig, beperkt, agressief, verhit, tegenover jezelf of de anderen(en).
- Je geïrriteerdheid uit zich in fysieke symptomen: gloeiende wangen, droge mond, misselijkheid, klamme handen.
Als een van die signalen zich manifesteert, kun je jezelf toch op verschillende manier helpen.
- Hoe moeilijk het misschien is, schep fysiek afstand tussen jou en de situatie. Doe iets wat al je aandacht en energie vraagt.
- Keer pas terug naar de situatie als jij weet en voelt dat je innerlijke monoloog en je lichaam niet meer geïrriteerd zijn. Zolang je gespannen bent, kun je niet verwachten een inzicht of een oplossing te vinden.
- Weiger je opnieuw door de situatie te laten opslorpen.
Schaduwkwesties spelen altijd in het verborgene af, maar ze kunnen ook zichtbaar worden als je naar de volgende dingen kijkt.
- Dingen die je niet had willen zeggen of doen.
- De grote kloof tussen wat je zegt te willen en de manier waarop je werkelijk leeft.
- De grotere patronen die zichtbaar worden in je relaties. Bijvoorbeeld: ‘Het is alsof ik altijd uitkom bij iemand die boos is, geen beslissingen kan nemen, zich niet wil binden, niet van me kan houden. Wat is het dat ik niet zie?’
Je kunt iets met je schaduw doen op de volgende manieren.
- Kijk welke dingen een sterke negatieve reactie in je oproepen, zoals angst. Bijvoorbeeld ‘iedereen denkt dat ik gek ben’. Veroordeling bijvoorbeeld ‘jonge mensen denken alleen maar aan geld verdienen’. Afgunst bijvoorbeeld ‘wat is er zo geweldig aan hem/haar dat hij/zij dit verdient. Bitterheid bijvoorbeeld: ‘als ik geen kinderen had gehad, had ik nu wel een fantastische carrière’. Volg de aanwijzingen die je zeggen wat je nog niet voor jezelf hebt geclaimd en wat je jezelf nog niet hebt laten zien. Luister naar je innerlijke monoloog. Schrijf op wat je jezelf op die dwingende momenten vertelt. Stel je sterkste gevoelens de vraag ‘wat proberen jullie me te vertellen?’ Schrijf de antwoorden op.
- Wees je ervan bewust dat veel mensen bang zijn om in het diepe te springen en na te denken over hun onbewuste processen.
- Ontdek de patronen in de dingen die je jezelf elke keer opnieuw vertelt.
- Wees je ervan bewust wanneer je gedachten of gevoelens toeschrijft aan iemand anders bijvoorbeeld ‘ik weet dat je een hekel aan me hebt’ of de macht om een oordeel over je te vellen uit handen geeft. Gun de ander het voordeel van de twijfel.
- Gebruik de patronen in je reacties om bewuster te worden. Wanneer je ze eenmaal als patroon herkent, ben je vrij om anders te reageren en oprecht tegen jezelf te zeggen 'dit keer gaat het anders en beter’.
In een volgend blog kun je nog verder handvatten aangrijpen om met jezelf aan de slag te gaan en hoe je kunt omgaan met verwarrende schaduwkanten van iemand anders.
Datum: 08-01-'19
Terug naar overzicht