Koester je naasten, dan koester je jezelf
De wereld waarin we leven en het tempo dat we het leven willen beleven, zorgt er voor dat we soms minder tijd hebben voor de mensen om ons heen. Het wordt ons ook heel gemakkelijk gemaakt. Waar je vroeger contact kon leggen door middel van op bezoek gaan, of het schrijven van een brief, kwam daar op een gegeven moment de telefoon bij dat het ons al een stuk makkelijker maakt. We konden onze tijd efficiëntere gaan benutten.En nu leven we nog vele malen efficiënter, een whatsapp sturen en zo contact onderhouden is heel normaal. En toch, het zou zo maar eens kunnen dat al het gemak dat de mens dient, ons niet altijd even goed doet en ons verwijdert van elkaar.
Het koesteren van je naasten is elkaar zien, aanraken, de zintuigen moeten geprikkeld worden en dan lukt niet echt als we gebruikmaken van hulpmiddelen om met elkaar in contact te zijn. Daten via een datingsite is leuk, maar heel laagdrempelig en om die reden kan een contact er zomaar ineens zijn, maar net zo snel weer verdwijnen. Er zijn zelfs mensen die elkaar eeuwige trouw beloven, nadat ze elkaar op een datingsite hebben ontmoet en elkaar nog nooit hebben gezien. Hoe kun je de ander koesteren, als je die nog nooit hebt geroken. Want de reuk bepaalt immers de aantrekkingskracht.
Meegaan in de manier waarop we leven nu, heeft echt zijn voordelen, maar zeker ook zijn nadelen. We verleren het koesteren. Het koesteren van onze naasten is verwoorden tot een koude en kille nietszeggende emoticon. Die zo is neergezet, maar welke echte betekenis zit hierachter. Doordat we anderen minder koesteren, koesteren we onszelf ook te weinig en dit zien we terug in het dagelijks leven. Dat verhard en wordt killer.
Om die reden is er nu de hastagh #doeslief bedacht door Sire. Dit is een Nederlandse Stichting die reclamecampagnes ontwikkelt die door de makers als een maatschappelijk probleem worden gezien. Er is dus wel degelijk iets aan de hand. En om die reden is er dus nu #doeslief.
Er is onderzoek gedaan hoeveel keren een scheldwoord is gebruikt op social media, hoeveel keer ambulancepersoneel of andere hulpverleners worden bespuugd en hoe we omgaan met bijvoorbeeld winkelpersoneel. Net of het de gewoonste van de wereld is geworden, om anderen te kleineren, onderuit te schoffelen.
Ondertussen wordt de spirituele chatcentrale paragnostenchat.nl druk bezocht door mensen die allemaal niet lekker in hun vel zitten. Die de liefde zo graag in hun leven willen hebben en het ze maar niet lukt. Bieden de top paragnosten steun aan al deze mensen in de vorm van antwoorden en inzichten. Geven ze een luisterend oor aan diegene die het nodig hebben. Gelukkig zijn er paragnosten hiervoor werkzaam. Die helpen de chatter zichzelf weer te omarmen en te koesteren en meer quality time te gaan plannen met naasten.
De campagne #doeslief is zeker geen overbodige campagne. Begin je naasten weer te koesteren en ga vaker naar elkaar toe. Pak ook vaker de telefoon in plaats van elkaar op de hoogte te houden via foto's die je plaatst op Facebook. Ik ben er van overtuigd dat als we meer tijd in elkaar gaan steken, fysiek elkaar meer gaan zien, zodat de zintuigen geprikkeld gaan worden, er meer mensen gelukkiger gaan worden. We hebben het als mens nodig, elkaar en onszelf te koesteren.
Laat het leven enerzijds efficiënt zijn, maar anderzijds ook kwaliteit hebben. Koester je naasten, dan koester je ook jezelf en hebben we dat niet allemaal nodig? Want er is tenslotte maar één ding dat alles overwint en dat is de liefde. Liefhebben kan niet door een telefoon, dat kan alleen door elkaar te zien, te voelen en aan te raken.
Koesteren betekent begrip hebben voor elkaar, de mening van een ander respecteren. Respectvol omgaan met anderen, en in hun waarde laten. We durven onszelf niet meer te koesteren. En door onszelf af te wijzen, is de stap naar een ander afwijzen, denigrerende opmerkingen maken, zo gezet.
#doeslief medium Claire
Datum: 05-03-'19
Terug naar overzicht