Wie zijn wij om te oordelen?

Wie zijn wij om te oordelen? Hoe zou de wereld er uitzien als we minder zouden oordelen. Het vellen van een oordeel is echt een menselijk ding en vaak doen we het zonder dat we er bij onszelf bewust van zijn, dat we het doen. Het is zo gewoon geworden. Je vriendin belt je enthousiast op met een briljant idee. Ze wil dit met je delen, omdat ze je vertrouwt, een warm hart toedraagt. En als ze is uitgesproken, zeg je plompverloren. Is dat nou echt wel zo'n goed idee? Want hoor je dan vaak. En er volgen een heleboel argumenten, waar je niet op zit te wachten. Je enthousiasme compleet de kop wordt ingedrukt en je met een kater de telefoon neerlegt.

Wie zijn wij om te oordelen?

De ander heeft geen idee wat deze bij jou te weeg brengt door direct zijn eigen licht er over te laten schijnen. Dat mag wel, alleen kijk eens hoe je het doet en is dat een manier waarmee je de ander pijn doet, of juist datgene gunt. Ieder mens is anders en zal elk idee, opmerking, of wat dan ook, van een ander, in een ander daglicht zetten. We hebben allemaal zo onze eigen onbewuste redenen voor iets.

Is het aan jou om een ander te beoordelen

Is het aan jou om iemand te beoordelen? Waarmee je iemand zijn enthousiasme de kop in drukt? Nee, en het gebeurt aan de lopende band. Want de mens is zich niet bewust van de impact van zijn eigen woorden. En bijbehorende energie die zodanig iets uit kan stralen.  Dat de ander zich of schuldig gaat voelen. Of zich terug gaat trekken, niets meer zegt.

Oordelen zorgt voor verbroken verbintenissen

Dit is ook vaak een reden dat mensen uit een contact stappen. Ze zijn het zat altijd maar door anderen bekritiseerd te worden. Dit is ook een reden dat mensen moeite hebben voor zichzelf op te komen. Want de ander zal er wel iets over te zeggen hebben. Maar het komt ook doordat we oordelend worden gevormd en opgevoed.

Maar mijn partner praat niet

En dan willen we zo graag dat een ander praat, met name onze partner. Hoeveel vrouwen niet contact zoeken met een spirituele hulplijn als Paragnostenchat. En aangeven dat ze opgescheept zitten met een partner die niet kan praten.

Er al eens bij stilgestaan, dat deze partner monddood gemaakt is. Hetzij door zijn ouders, zijn vorige partner of misschien wel door jou. Omdat hij als klein jochie de ruimte niet kreeg te mogen zeggen wat hij wilde en dacht. Dat hij daardoor koos voor de weg om zijn mond dicht te houden. Omdat alles waar hij enthousiast over was, de kop werd ingedrukt. Elk mens praat, elke baby praat honderduit en dat gebrabbel kunnen we intens van genieten. Dan laten we het allemaal toe. Maar oh wee als een kind te veel aandacht naar zich toe wil trekken. En al lekker babbelend de dag wilt doorbrengen. Maar mama of papa daar geen tijd voor hebben. En het invullen onder te veel aandacht vragen.

Hoe ontstaat oordelen

De mens neigt naar het negatieve en gunt vaak een ander niet alles. Dus zal om die reden sneller klaarstaan met een oordeel, dan met een compliment of een luisterend oor. Ga eens na bij jezelf hoe jij reageert op anderen. Heb je direct er iets op te zeggen. Geef je direct een mening, of voel je de ander goed aan. En geef je die de ruimte te vertellen en daarna een antwoord te geven zonder daar een oordeel in te verstoppen.

Hoe zou de wereld er uitzien als we niet zouden leren te oordelen

Hoe zou de wereld er uitzien als onze woorden minder oordelend zouden zijn? Een stuk beter dan wat er nu is. We zouden meer begrip voor elkaar hebben. En we zouden elkaar meer gunnen. We zouden echt luisteren naar de ander, in plaats van het gesprek naar ons toe te trekken.

Volgens mij een veel mooiere wereld. Begin bij jezelf en laat oordelen eens achterwege. Je leven gaat dan een hele mooie wending nemen. Hierdoor word je niet alleen voor jezelf een mooier mens. Maar ook voor anderen een gezellig persoon om mee om te gaan. Mensen zullen je blijven opzoeken, omdat je ze iets geeft waar ze zich fijn bij voelen.


Datum: 10-08-'24

Terug naar overzicht